Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


     
Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να μη μας επιφυλάσσει εκπλήξεις! Μπαίνοντας ξανά στα αμφιθέατρα αυτό το εξάμηνο, πληροφορηθήκαμε, οτι πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών μας που επιφέρουν κάποιες βασικές αλλαγές στο τρόπο που σπουδάζουμε και στη φοιτητική μας καθημερινότητα.

Ποιες είναι αυτες;

     Δύο μαθήματα επιλογής καταργούνται τελείως απο το πρόγραμμα σπουδών. Ένα μάθημα ενώ ήταν υποχρεωτικό σε κατευθύνσεις γίνεται υποχρεωτικό μάθημα κορμού (Ατομική και μοριακή φυσική). Ενώ τέλος, το μάθημα εισαγωγή στην αστρονομία και την αστροφυσική απο μάθημα υποχρεωτικό κορμού γίνεται μάθημα επιλογής. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, εκτός του ότι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το ήδη δύσκολο και πιεστικό πρόγραμμα σπουδών μας, δεν έρχονται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν προωθητικά και να εμβαθύνουν την εκμάθηση και εμπέδωση του γνωστικού μας αντικειμένου. Αντίθετα, όταν βλέπουμε οτι μαθήματα κορμού γίνονται μάθηματα επιλογής και άλλα μαθήματα καταργούνται τελείως, μόνο αναβάθμιση και εμβάθυνση δεν γίνεται αλλά κατακερματισμός του γνωστικου αντικειμένου και υποβαθμιση του. Με άλλα λόγια μας κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη και δεν μαθαίνουμε και παραπάνω! Με όλα αυτά επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η καθημερινότητα μας, γίνεται πιο πιεστική, ακόμη πιο εντατικοποιημένη, με τελικό σκοπό να μας φωρέσουν τα βιβλία σαν παρωπίδες, να μην βλέπουμε περιθώρια για ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο και να συμορφωνόμαστε πλήρως σε ένα πρότυπο φοιτητή και αυριανού εργαζόμενου παραγωγικού προς το συμφέρον τους όπου θα υποτάσσεται στις προσταγές των "απο πάνω" είτε αυτοί ειναι οι καθηγητές του, σήμερα, είτε ο εργοδότης του, αύριο.

     Εισάγεται μάθημα με τίτλο "Πρακτική Άσκηση" (5ects) ως μάθημα επιλογής. Το μάθημα αυτό δεν συνυπολογίζεται στο βαθμό του πτυχίου, αναγράφεται όμως στο παράρτημα διπλώματος του φοιτητή. Επίσης δεν απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές καθώς μόνο μερικοί απο τους αιτούντες θα γίνονται δεκτοί μετα απο συνεδρίαση και αποφάση του τμήματος (συνέλευση καθηγητών). Εμείς αναρωτιόμαστε, με ποια κριτήρια θα αποφασίζεται ποιοι φοιτητές είναι ικανοί και ποιοι δεν είναι για να κάνουν πρακτική ; Ποιοί θα το αποφασίζουν αυτό; Οι φοιτητές που θα κάνουν αυτή την πρακτική για 3-4 μήνες υπο τι συνθήκες θα δουλεύουν; θα πληρώνονται για αυτή ή θα δουλεύουν απλήρωτοι με μόνο κέρδος εναν τίτλο παραπάνω στο πτυχίο με την προσδοκία ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη τύχη στην εύρεση εργασίας; Μήπως αυτός είναι ο στόχος; H εξαγωγή πτυχιούχων διαφόρων ταχυτήτων, με διαφορετικά πτυχία ο καθένας, χωρίς τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, όπου δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν συλλογική σύμβαση εργασίας παρα μόνο, ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Αυτό γίνεται κυρίαρχα με την διάσπαση του πτυχίου σε 3ετείς και 2ετείς κύκλους σπουδών ενώ οι πρακτικές έρχονται να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση βάζοντας όλους εμάς να ανταγωνιζόμαστε τους συναδέλφους μας και να κυνηγάμε πιστωτικές μονάδες, τίτλους πρακτικής, χαρτιά παραχαρτιά ως το μόνο μας "όπλο" ενάντια στην ανεργία. Κόντρα στη λογική του ατομικού δρόμου, του ανταγωνισμού και κόντρα στο μάυρο μέλλον της ανεργίας και της επισφάλειας διεκδικούμε ενιαία ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα!

Και απο ποιόν αποφασίστηκαν όλα αυτά ;

    Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν μετα απο τη συνεδρίαση του Τμήματος, δηλαδή την συνελεύση των καθηγητών της σχολής μας, στις 20/7/15, μέσα στο καλοκαίρι! Καθόλου τυχαίο δεν είναι που για ακόμη μια φορά, γίνονται αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα την φοιτητική καθημερινότητα και μάλιστα όχι προς το καλύτερο, σε καλοκαιρινή περίοδο οπου οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ανενεργοί και δεν μπορούν να αντιδράσουν!Εμείς για όλα αυτα, δεν έχουμε λόγο ;

     Οι φοιτητές απο το 2012 και μετά εκδιώχθηκαν με τον ποιο αντιδημοκρατικό τρόπο απο τα όργανα διοίκησης (όπως είναι το τμήμα) σε μια προσπάθεια αυταρχικοποίησης του Πανεπιστημίου. Έκτοτε δεν έχουμε λόγο στα τμήματα για θέματα που αφορούν άμεσα τις σπουδές μας και την καθημερινότητα μας. Κόντρα σε ένα αυταρχικό πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές δεν θα έχουν δικαιώματα και λόγο, κόντρα σε αυτούς που μας θέλουν υπάκουους και υποταγμένους στα σχέδια τους, προτάσσουμε το δίκαιο των συμφερόντων μας, με συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ορίζουμε εμείς τις σπουδές και το μέλλον μας!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 12/10 στις 10:00.

ΚΡΟΥΣΗ Φυσικού Ε.Α.Α.Κ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου