Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Ο δρόμος προς την ανατροπή ανοίγει απ' τις καθημερινές μας μάχες, χαράζεται απ' τις κοινές μας κατακτήσεις...


    Συνάδελφε, η κατάσταση στην κοινωνία σου είναι ήδη γνωστή λόγω της κρίσης των τελευταίων χρόνων που όλοι μας βιώνουμε και νιώθουμε πλέον την γενιά μας εγκλωβισμένη μεσα στην ανεργία, την επισφάλεια και την επιστημονική μεταναστευση, σε ένα μέλλον δυσοίωνο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελευθερίες. Μπαίνοντας και στο πανεπιστήμιο σίγουρα θα έχεις ήδη παρατηρήσει οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά όπως ίσως τα παρουσιάζουν.

Η κατάσταση πάνω κάτω είναι η εξής :

    -Με τόσα χρόνια κρίση και το 3ο μνημόνιο προ των πυλών, η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη και στην καθημερινοτητα μας σαν φοιτητές εχουμε υποστεί τρομερές επιπτώσεις. Τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία είναι ελάχιστα και πολλοί συμφοιτητές μας δεν έχουν που να μείνουν, η σίτιση δεν είναι δωρεάν για όλους με την επίδειξη πάσο αλλά χρειάζεται να περάσουμε απο ενα σωρό κριτήρια για ένα πίατο φαί δωρεάν και για τη μετακίνηση μας από και προς το πανεπιστήμιο πληρώνουμε πάνω απο 40 ευρώ το μήνα! Ταυτόχρονα οι υλικοτεχνικές υποδομές οδεύουν συνεχώς προς το χειρότερο και οι ελλήψεις καθηγητών γίνονται όλο και περισσότερες αφου προσλήψεις δεν έχουν γίνει απο το 2011!

    -Σαν να μην φτάναν όλα αυτά, το πρόγραμμα σπουδών μας αναδιαμορφώθηκε φέτος χωρις να ενημερωθούμε για τις αλλαγές οι οποίες μάλλον έρχονται να μας δυσκολεψουν ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα είμαστε το μόνο φυσικό πανελλαδικά το οποίο απο φέτος δεν θα έχει μάθημα κορμού αστρονομία, μάθημα βασικό για οποιονδήποτε σπουδάζει το αντικείμενο μας. Ακόμη καταργούνται τα 2 μαθήματα επιλογής που λειτουργούσαν βοηθητικά για να πάρουμε κατεύθυνση στο 4ο έτος, πράγμα που ήδη ήταν ένας γολγοθάς καθώς έχουμε και το όριο των 50 διδακτικών μονάδων που πρέπει να κυνηγάμε να μαζέψουμε μέχρι το 3ο έτος.

    -Τα φαινόμενα της καθηγητικής αυθαιρεσίας αυξάνονται με καθηγητές να παίρνουν παρουσίες, να διώχνουν κόσμο απο διαλέξεις, να μας επιβάλλουν πρότζεκτ και προόδους, να βάζουν θέματα δυσανάλογης δυσκολίας στις εξεταστικές με αποτέλεσμα να βλέπουμε μαζικά κοψίματα πλέον σε κάθε εξεταστική!

    Σε αυτό το τοπίο λοιπόν, διαμορφώνεται για μας μια φοιτητική καθημερινότητα αρκετά δυσάρεστη, πιεστική και αγχώδης. Τυχαία; Οχι! Στοχευμένα μας δημιουργούν αυτούς τους όρους φοίτησης όπου η πίεση και οι ασφυκτικοί ρυθμοί καθημερινότητας δεν αφήνουν περιθώρια για ενασχόληση με τίποτα άλλο πόσο μάλλον για αντίδραση σε όλη αυτή την κατάσταση, για διεκδίκηση όλων αυτών που μας στερούν! Στοχευμένα, μας μετατρέπουν σε υποταγμένους και πειθαρχημένους φοιτητές, χωρίς δικαιωματα και ελευθερίες που στην καθημερινότητα τους δεν έχουν μάθει να διεκδικούν και να αγωνίζονται για όσα τους ανήκουν αλλά να υποτάσσονται στα συμφέροντα των άλλων είτε αυτοί ειναι καθηγητές και πρυτάνεις σήμερα, είτε εργοδότες και αφεντικά αυριο.

Εμείς απέναντι σε όλα αυτά πως απαντάμε;

    Απέναντι στη κατάργηση των φοιτητικών παροχών, απαντάμε οτι η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι αναπόσπαστο δικαίωμα μας, και θα την επιβάλλουμε!
Απέναντι στη καθηγητική αυθαιρεσία και στα μαζικά κοψίματα, απαντάμε με μαζικές παραστάσεις βάζοντας τέλος στις σχέσεις εξουσίας που αναπαράγονται μεταξύ καθηγητών-φοιτητών!

    Απέναντι στην αντιδημοκρατική διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών μας με βάση την -αξιολόγηση- απο εξωτερικούς παράγοντες απαντάμε οτι οι σπουδές είναι θέμα των φοιτητών και η μόνη αξιολόγηση για το πανεπιστήμιο γίνεται απο εμάς για εμάς!

    Απέναντι εν τελει, στο μαύρο μέλλον που διαγράφεται για τη γενιά μας, στην προσπάθεια καθυπόταξης της νεολαίας στα προτυπα και στα μέτρα που μας θέλουν απαντάμε με συλλογικούς αγώνες, δίνοντας καθημερινές μάχες πρώτα απο όλα μέσα απο τη γενική συνέλευση του συλλόγου μας!

Γιατί γενική συνέλευση;  

    Γιατί έτσι δίνονται συλλογικές απαντήσεις σε ότι έρχεται να σε πλήξει μέσα στη σχολή, γιατι η γενική συνέλευση και ο φοιτητικός σύλλογος δεν ανήκουν στις πολιτικές δυνάμεις αλλά σε όλους τους φοιτητές ισότιμα, γιατί μόνος του δεν κέρδισε ποτέ κανείς! Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία απο αυτούς που αμφισβητούν τη σκληρή πραγματικότητα την οποία ζουν και θέλουν να την ανατρέψουν! Πολλά τα παραδείγματα: η εξέγερση του Πολυτεχνείου, το κίνημα του 06-07, ο Δεκέμβρης του ’08, οι Πλατείες, τα φοιτητικά κινήματα. Έγιναν μέσα από συλλογικές διαδικασίες του κόσμου, μέσα από τις συνελεύσεις σε συλλόγους και χώρους δουλειάς.

Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους ο καθένας μόνος του, συλλογικά θα επιβάλλουμε τους δικούς μας κανόνες!

...Και είναι βαμμένος με τα χρώματα του αγώνα


ΚΡΟΥΣΗ Φυσικού Ε.Α.Α.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου