Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

     Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στην κοινωνία γύρω μας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών επιβιώνει στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό με αποτέλεσμα να καθιστά σε πολλές περιπτώσεις τη φοίτηση των παιδιών της ανέφικτη. Η ίδια η φοιτητική μέριμνα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

     Στέγαση : Το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζουμε ερχόμενοι για σπουδές σε μία διαφορετική πόλη είναι τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για την ενοικίαση ενός σπιτιού. Αν ένας φοιτητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά τότε μπαίνει σε μία διαδικασία προσπάθειας για την κατοχύρωση ενός δωματίου στην φοιτητική εστία όπου μια σειρά από προβλήματα έρχονται να προστεθούν στη φοιτητική του ζωή. Παρά τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων,τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα ούτε οι μισοί να μπορούν να στεγαστούν δωρεάν. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω,τα κριτήρια αποδοχής του φοιτητή από την εστία αντί να ελαφρύνονται λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των φοιτητών είναι όλο και πιο αυστηρά κάνοντας την πλειοψηφία των συμφοιτητών μας ανίκανη να στεγαστεί δωρεάν στο πανεπιστήμιο Το κράτος έχει θεσπίσει το στεγαστικό επίδομα ως “βοήθεια” προς τους λίγους “εκλεκτούς’ που πληρούν τους παράλογους και αναρίθμητους όρους με αποτέλεσμα η συντριπτική μειοψηφία να το δικαιούται. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και για αυτούς η “βοήθεια” έρχεται με χρονοκαθυστέρηση. Το υπουργείο παιδείας επιδεικτικά αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και αρνούμενο να αυξήσει τη χρηματοδότηση για ανέγερση νέων εστιών- δωματίων συμβάλλει καθοριστικά στην συνέχιση και παγίωση αυτής της κατάστασης.

    Σίτιση : Τα προβλήματα για την σίτιση κάθε άλλο παρά λιγοστά μπορούν να είναι. Το βασικό κριτήριο για την δωρεάν σίτιση των φοιτητών είναι το ετήσιο εισόδημα των γονιών τους. Αυτό δεν μπορεί όμως να αποτελέσει αντικειμενικό και πραγματικό κριτήριο γιατί η οικονομική δυνατότητα των φοιτητών δεν κρίνεται μόνο από αυτό αλλά και από τα έξοδα της οικογένειας του. Απόρροια αυτού είναι μεγάλο μέρος των φοιτητών να μην έχει πρόσβαση στην δωρεάν σίτιση. Μια ακόμη προσπάθεια κατάλυσης του δωρεάν πανεπιστημίου είναι το κλείσιμο του Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας,το οποίο διαχειρίζεται τις φοιτητικές εστίες, θέλοντας να το αντικαταστήσουν με ιδιωτικές εταιρίες κάνοντας την δωρεάν σίτιση να μοιάζει με ανάμνηση του παρελθόντος.

    Μετακίνηση : Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η νέα χρονιά δεν θα μπορούσε να μην μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Πλέον η αύξηση του εισιτηρίου για τα λεωφορεία είναι πραγματικότητα και η καθημερινή παρακολούθηση των μαθημάτων της σχολής μας θα σου κοστίσει πάνω από 35ευρώ ανά μήνα. Οι φοιτητές έχουν 2 λύσεις για την μετακίνηση τους από και προς το πανεπιστήμιο. Η πρώτη επιλογή είναι η χρήση λεωφορείων όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με χρονοκαθυστέρηση άφιξης τους στην στάση που εσύ επιθυμείς και την απόρριψη πολλών στάσεων λόγο της πολυκοσμίας. Η δεύτερη επιλογή είναι το τρένο όπου τα δρομολόγια πραγματατοποιούνται κάθε μία ώρα και η τιμή του εισιτηρίου αγγίζει το 1 ευρώ. Η κάθε άλλο παρά ασήμαντη οικονομική επιβάρυνση για την μετακίνηση καθιστά για μεγάλο μέρος των φοιτητών καθιστά αδύνατη την καθημερινή παρακολούθηση των μαθημάτων.

      Σε κάθε πολιτική που έρχεται κόντρα στα δικαιώματα των φοιτητών και στον χαρακτήρα του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου, εμείς απαντάμε με μαζικούς, συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες καλώντας όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτούς αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου του πανεπιστημίου.


ΚΡΟΥΣΗ Φυσικού Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου