Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

30ευρώ το μήνα για μετακίνηση! Δεν πάμε με τα πόδια καλύτερα?

   
   Η κατάσταση με την μετακίνηση στην πάτρα ήταν εδώ και καιρό ανυπόφορη. Τα εισιτήρια ακριβά, τα λεωφορεία δεν έρχονται στην ώρα τους, τα δρομολόγια είναι λίγα, κάθε πρωί γίνεται πανικός απο την πολυκοσμία και σε όλο αυτό ήρθε φέτος το 3ο μνημόνιο να μας φέρει και αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου!
Μας δουλεύουν? Δεν φτάνει που καλά καλά δεν τα βγάζουμε περα με τα χρήματα που μας στέλνουν, πληρώνουμε για σίτιση και στέγαση, πληρώνουμε και ένα σωρό λεφτά στη μετακίνηση για να παρακολουθούμε τα μαθήματα της σχολής μας! "Δημόσια-Δωρεάν" εκπαίδευση σου λέει μετά...
 
   Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου διεκδικώντας να δωθούν κονδύλια για δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών απο και προς το πανεπιστήμιο. Οι απαντήσεις που παίρνουμε σχετικά με το ζήτημα είναι είτε ότι "Το πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται, άρα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της μετακίνησης των φοιτητών" είτε ότι " Δεν είναι προταιρεότητα μας αυτή τη στιγμή". Εφόσον το πανεπιστήμιο είναι για τους φοιτητές, αν δεν είναι προταιρεότητα το να έχουν οι φοιτητές τη δυνατότητα να έρχονται στο πανεπιστήμιο, τότε τι ορίζεται ως προταιρεότητα;

   Απο πλευράς υπουργείου και πρυτανικών αρχών, σαν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στο πανεπιστήμιο, αντί για επιπλέον χρηματοδότηση, πρωοθείται η μετακύλιση του κόστους σπουδών στους ίδιους τους φοιτητές. Με άλλα λόγια η κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών παροχών.
Στα πλαίσια του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, οι φοιτητικές παροχές είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες έτσι ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε και να ζούμε με ανθρώπινους όρους. Πόσο μάλλον, σήμερα σε καιρούς κρίσης που η καθημερινότητα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και προσπαθούν να μας πείσουν πως η μόνη πραγματικότητα είναι αυτή των μνημονίων και της εξαθλίωσης, το αίτημα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση γίνεται πιο επίκαιρο απο ποτέ. Αν θέλουμε να αντισταθούμε στην καταπάτηση των πιο βασικών μας δικαιωμάτων, οφείλουμε τώρα να αντιδράσουμε συλλογικά, να οργανώσουμε τη δράση μας για να κατωχυρώσουμε τα αυτονόητα!

   Επειδή λοιπόν, δεν αντέχουμε και δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε για τη μετακίνηση μας απο και προς το πανεπιστήμιο καλούμε ΟΛΟ το σύλλογο να συμμετάσχει σε :
  • Mαζική παράσταση στην Πρυτανεία την Τρίτη στις 9:00 προκειμένου να απαιτήσουμε να δωθούν κονδύλια για δωρεάν μετακίνηση.
  •  Συνέλευση την Πέμπτη στις 14:00 για να συζητήσουμε πως συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας.
 
ΚΡΟΥΣΗ Φυσικού Ε.Α.Α.Κ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου